Matka Hiljaisuuteen esittelee videoita, joita on eri vuodenaikoina kuvattu Suomen kauneimmissa maisemissa Oulangan kansallispuistossa, Pallas- Yllästunturin kansallispuistossa, Linnansaaren kansallispuistossa, Perämerellä ja sen valkeassa kaupungissa Oulussa. Kuvattuja full hd -videota on tuhansia tunteja, ja ne ovat taustamateriaalia tulevia tv -tuotantoja varten.

Klipit edustavat useassa kuvaustilanteessa, paikassa, valossa ja vuodenaikoina otettuja videoita. Jokainen klippi on lyhennetty 5-15 sek malliksi, ja se edustaa kuvatun teeman perusmateriaalia, josta voi koostaa erilaisia ja eripituisia luontoesityksiä muun muassa some –käyttöön. Esillä voi olla myös kuvauspaikalle sattunut ihminen luonnossa (ei mainoskuvaus).

Kitkajoki elokuva on esimerkkinä tulevista tuotannoista. Kitkajoki-rakas joki –dokumenttielokuvan (www.kitkajoki.fi) tekijät ovat mukana tekemässä uusia tuotantoja ja Matka Hiljaisuuteen -sarjaa. Kitkajoki -elokuva (58 min) on katsottavissa suomeksi YouTubessa (linkki alla) ja englanniksi Dropboxissa. Elokuvan teksti on käännetty myös saksaksi että kiinaksi.Katso Kitkajoki-elokuva suomeksi tästä linkistä
Katso Kitkajoki-elokuva englanniksi (in english) tästä linkistä

Luonto ja hiljaisuus

Tiede ja taide tutkivat melun vaikutusta ihmiseen nykypäivän kiireisessä maailmassa. Tiede tutkii myös yhä enemmän luonnon ja hiljaisuuden vaikutusta ihmiseen. Onko hiljaisuudella suurempi vaikutus ihmisen hyvinvointiin, mitä nyt ymmärrämme? Taiteen vanhat mestarit; säveltäjät, kirjailijat ja taidemaalarit ovat tehneet työtä luonnon rauhassa ja hiljaisuudessa.

Alkuperäiskansat ovat eläneet aina luonnon ehdoilla ja heidän kontaktinsa luontoon on ollut aito ja syvä. Suomessa saamelaiset ovat osa tätä perintöä ja elämää luonnon ehdoilla. Luonnosta on löytynyt sekä fyysiset että henkiset parantavat voimat.

Retriitti on ollut osa kulttuuria historian alkuhetkistä lähtien kaikissa maanosissa. Viisaat tietäjät ja mystikot ovat eläneet monesti yksin luonnon keskellä. Nykypäivänä retriitti näkyy vetäytymisenä kiireisestä maailmasta yksityisyyteen, omaan rauhaan. Useimmiten taustalla on eri uskontojen perinteet ja henkinen kilvoittelu ihmisiä suurempien voimien kanssa.

Pohjoinen valo

Sumut ovat kaunis ilmiö kesäisenä yönä. Se on osa pohjoisen luonnon erikoisuutta, mitä muualla on vaikea tavoittaa. Aamuvalo viipyy pitkään maiseman yllä, kunnes äkkiä se hälvenee ja paljastaa maiseman. Sumu on osa näiden videoiden matkaa hiljaisuuden kokemiseen ja ymmärtämiseen.

Ensilumi matkalla hiljaisuuteen sumuisten kesäaamujen jälkeen on edessä luonnon herkkä heti, ensilumi. Joka vuosi se yllättää katsojan, mutta luonto on osannut siihen jo valmistautua. Värikkään ruskan jälkeen maa peittyy kevyeen lumipeittoon, vedet saavat jääpeitteen, ja ilma on puhdas ja raikas.

Kaamos on ensilumen jälkeen hetki pysähtyä ja olla hiljaa. Kaamoksen tumman sinisiä sävyjä korostaa hiipuva auringonvalo, joka maalaa talvisen metsän puiden latvat. Kaamoksen aikaan luonto lepää. Metsän puut ovat paksun lumipeitteen, tykyn, alla. Järvet ovat jäässä, ja joet virtaavat jäykästi hiljaisen luonnon keskellä.

Revontulet ovat merkillinen näytelmä pohjoisella taivaalla. Niitä voi nähdä tai sitten ei. Revontulet muistuttavat siitä, että olemme osa universumia tai avaruuden kaikkeutta, joka näin tulee meille esille. Revontulet ovat osa hiljaisuutta ja tunnelmaa, jota sen katsojat voivat kokea.

Matkan kuvaamisen filosofiaa

Kuvat täydentävät Matka Hiljaisuuteen videoita ja monia sen teemoja. Ne muodostavat myös tarinoita ja tehostavat videoiden kerrontaa. Tarvittaessa stillkuvia voi käyttää videon sisällä vahvistamaan erilaista tunnelmaa tai selkeyttämään teemaa. Kuvat on otettu erilaisten tuotantojen, useiden kirjojen ja videoiden tekemisen yhteydessä.

Vedenalais- ja drone –kuvaus on tehty matkalla hiljaisuuteen osana. Sanotaan, että vedenalainen maailma on osa ihmisen alitajuntaa. Vesielementti on tunne-elementti niin merellä, järvellä kuin joellakin. Se voi myrskytä tai olla levollinen, ja useimmiten se on aina liikkeellä. Matkalla hiljaisuuteen ollaan luonnossa matkalla myös omaan itseen. Drone –kuvaus täydentää luonnon esittelyä lintuperspektiivistä. Drone –kuvaus täydentää kokemusta, mutta se myös erottaa kokijan todellisuudesta. Voiko ajatus lentää?

Fillerit ovat some-julkaisuun ja Youtubeen sekä erilaisille näytöille tarkoitettuja luontoaiheisia klippejä, joiden kanssa voi julkaista muuta informaatiota; rähinää ja räminää kuten myös muitakin kuvia ja videoita. Matka Hiljaisuuteen videofillerit antavat mahdollisuuden ymmärtää luonnon rauhaa ja hiljaisuutta melua ja meteliä täynnä olevassa maailmassa.

Kaupungissa on myös luonnon harmoniaa, rauhaa ja hiljaisuutta. Sitä voi kokea sopivana hetkenä, ei aina. Hiljainen kaupunki, rauhalliset kadut, puistot ja ympäröivä maaseutu ovat myös matkaa hiljaisuuteen. Vastakohtana melu ja hälinä korostavat hiljaisuuden voimaa ja erikoisuutta yhä villimmin pyörivässä maailmassa. Hiljaisuus voi pysäyttää ajattelemaan.

Kuvakirjasto

Tuotantoyhtiö Rapid River

www.rapidriver.fi

Kasarmintie 11b B 8

FIN - 90130 OULU

Tauno Kohonen

Valokuvaaja, tuottaja

tauno.kohonen(at)rapidriver.fi

+ 358 400 286 956

Tommi Kohonen

Videot ja kuvaesitykset

tommi.kohonen(at)rapidriver.fi

+ 358 400 696 545